Komora chłodnicza – projektowanie i montaż

Komora chłodnicza - projektowanie i montaż

Komora chłodnicza – co to jest i do czego służy?

Komora chłodnicza jest to chłodzone pomieszczenie służące do przechowywania różnego rodzaju artykułów spożywczych. Jej głównym zadaniem jest magazynowanie produktów w odpowiedniej temperaturze po to, żeby zachować je w stanie świeżości przez określony okres czasu.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
☎ 794 602 307
✉ biuro@espserwis.pl



Ze względu na konstrukcję oraz przeznaczenie wyróżniamy następujące rodzaje komór chłodniczych do przechowywania produktów spożywczych:

  • składane z segmentowych płyt poliuretanowych – płyty te cechują się dużą odpornością mechaniczną i służą przez wiele lat, umożliwiają dowolny montaż i dostosowanie wielkości i objętości, w zależności od potrzeb
  • montowane w całości przez producenta
  • murowane (wolnostojące) – umieszczane w obiektach o dużej kubaturze lub na zewnątrz

Najważniejszym elementem pomieszczeń chłodniczych jest instalacja chłodnicza, za pomocą której generowana jest odpowiednia temperatura. Działa ona na podobnej zasadzie jak układy w lodówkach.

komora chłodnicza i mroźnia

Temperatura w komorze chłodniczej

Komory chłodnicze charakteryzują się zakresem temperatur od 0°C do +10°C. W przypadku temperatur od od -1°C do +1°C są to komory okołozerowe.

Chłodnie stosowane są w:

  • restauracjach, stołówkach szkolnych i zakładowych oraz w innych obiektach gastronomicznych
  • hotelach
  • kwiaciarniach
  • supermarketach
  • hurtowniach spożywczych
  • centrach dystrybucyjnych i logistycznych
  • zakładach przetwórstwa spożywczego – masarnie, piekarnie, cukiernie, masarnie, przechowalnie owoców
  • placówkach naukowych i badań technologicznych.

Komory chłodnicze pełnią ważną rolę w przemyśle spożywczym. Zabezpieczają one produkty przed utratą masy w wyniku parowania wody z produktów, a także zapobiegają rozwojowi bakterii odpowiadających za psucie się żywności.

Przechowywanie i magazynowanie w odpowiedniej temperaturze przyczynia się do wydłużenia okresu świeżości, a także spożycia produktów spożywczych, takich jak: warzywa i owoce, nabiał oraz mięso.

Niezwykle ważną cechą komór jest oszczędność energii w procesie schładzania produktów. Dlatego istotny jest prawidłowy dobór mocy, a także wydajności urządzeń.

Komora chłodnicza – przykłady:

chłodnictwo warszawa komora chłodnicza

Dowiedz się więcej o projektowaniu i montażu komór chłodniczych i mroźni, agregatów chłodniczych, układów freonowych, agregatów wody lodowej:

Dowiedz się więcej o komorach chłodniczych – kliknij tutaj >